Η μαγεία της ενεργής αεροδυναμικής της Lamborghini

Η μαγεία της ενεργής αεροδυναμικής της Lamborghini

Η μαγεία της ενεργής αεροδυναμικής της Lamborghini

    Η Lamborghini Aventador SVJ το καλοκαίρι που πέρασε πέτυχε τον ταχύτερο χρόνο που έχει κάνει ποτέ ένα αυτοκίνητο παραγωγής στην πίστα του Νίρμπουργκρινγκ και σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η αεροδυναμική της.

    Η ιταλική εταιρεία έχει δημιουργήσει για τα supercars που παράγει ένα σύστημα ενεργών αεροδυναμικών βοηθημάτων με την ονομασία ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva) μέσω του οποίου ελέγχει τη ροή του αέρα γύρω από το αυτοκίνητο ανάλογα με τις ανάγκες. Πλέον αυτό το σύστημα βρίσκεται στη δεύτερη γενιά του και στο βίντεο που ακολουθεί μπορούμε να δούμε πώς λειτουργεί.

    Βασικά σημεία του συστήματος είναι πως όταν το αυτοκίνητο βρίσκεται σε πλήρη επιτάχυνση στην ευθεία στέλνει όσο περισσότερο αέρα γίνεται να περάσει κάτω από το πάτωμα ώστε να μειωθεί η οπισθέλκουσα ενώ για τον αέρα που περνάει από πάνω υπάρχει σύστημα που τον απομακρύνει από την πίσω αεροτομή για τον ίδιο λόγο.

    Αντίθετα, όταν το αυτοκίνητο φρενάρει τότε ο αέρας κατευθύνεται στην πάνω μεριά του αυτοκινήτου ώστε να προσκρούσει πάνω στην αεροτομή και να βοηθήσει στην ταχύτερη και πιο σταθερή επιβράδυνση.

    Ωστόσο, το πιο εντυπωσιακό γίνεται όταν το αυτοκίνητο επιταχύνει στις εξόδους των στροφών και αφορά την αεροτομή. Τότε το σύστημα έχει την ικανότητα να κατευθύνει με διαφορετικό τρόπο τον αέρα σε κάθε μισό της αεροτομής “διώχνοντας” αυτόν που βρίσκεται στο εξωτερικό μέρος της στροφής και “πιέζοντας” αυτόν που βρίσκεται στο εσωτερικό.

    Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τον ατμοσφαιρικό V12 που παράγει 770 ίππους και 720 Nm ροπής βοήθησαν το μοντέλο της εταιρείας με έδρα τη Sant’ Agata να κάνει το απόλυτο ρεκόρ στο Νίρμπουργκρινγκ και να έχει επιδόσεις που εντυπωσιάζουν οι οποίες είναι 2.8 δευτερόλεπτα για το 0-100 χλμ./ώρα, 8.6 δευτερόλεπτα για το 0-200 χλμ./ώρα και 349 χλμ./ώρα τελικής ταχύτητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γραφείο Lamborghini Aventador αξίας €30.000!

    Λογικά θα συμβαίνει σε πολλούς από εμάς.

Lamborghini Aventador από την Liberty Walk

    Η Liberty Walk βελτίωσε μια ακόμη Lamborghini Aventador η οποία ξεχωρίζει τόσο από το άκρως επιθετικό bodykit, όσο και από